Sitter och funderar på hur roligt men svårt det är att få igenom politik i opposition men hur bra det känns när man lyckas. Som min motion jag lade i kommunfullmäktige 2011 och som nu gett ett fantastiskt resultat i form av ett mycket tydligt dokument vad vi behöver göra i kommunen för att lyckas med den gröna omställningen för att klara Peak-oil.

Upptäcker att jag inte publicerat min motion, som bygger på en förlaga från Göran Håden, så nu lägger jag den här. Håll till godo :-).
……………………………………………………………………………………

Motion till Alingsås Kommunfullmäktige 2011-02-08

Upprätta handlingsplan för Oljeproduktionstoppen

BakgrundOljeproduktionstoppen (även känd som peak-oil) är den tidpunkt när efterfrågan börjar överstiga produktionskapaciteten på olja i världen. Efterfrågan på olja ökar globalt, men sedan 2005 ökar inte längre den totala oljeproduktionen. Vi kan ännu inte veta om det bara är en tillfällig svacka. Först i efterhand kan vi slå fast när oljeproduktionstoppen inträffade. Många enskilda länder har dock redan haft sin oljeproduktionstopp – USA så tidigt som 1971. De flesta experter bedömer att den globala oljeproduktionstoppen inträffar inom 5-10 år, vilket troligtvis kommer leda till betydande prishöjningar till följd av stor oljebrist. Alingsås kommun måste förbereda sig för det.

     Oljeproduktionstoppen innebär snabbt ökande oljepriser och därmed snabbt ökande priser på till exempel livsmedel, mediciner, transporter och tillverkning. Olja används bland annat som råmaterial i plaster och asfalt, men framför allt används den som energi. Olja används direkt eller indirekt för cirka 95 procent av produktionen av industrivaror. Prischocker kan därför drabba så gott som alla branscher.     

Att oljebefria samhället är en komplicerad process som är väldigt kostsam att snabba på. Till en viss gräns är det i stort sett omöjligt att göra snabbare. Med andra ord framstår det som mycket osannolikt att vi skulle klara den kommande oljebristen smidigt. Vi har därför allt att vinna på att börja förbereda oss så mycket och så snabbt som möjligt för denna resursbrist. Alingsås har nu chansen att bli föregångare i den här oerhört viktiga frågan.

Därför yrkar vi
– att Alingsås upprättar en handlingsplan för hur vi i alla delar av verksamheten hanterar en situation där oljepriserna ökar mycket kraftigt redan nuvarande respektive nästa mandatperiod.
              
För Miljöpartiet de Gröna i Alingsås

               Janine Alm Ericson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Om janinealmericson

Jag är Janine Alm Ericson, en grön politiker som brinner för miljön och rättvisa. Jag gick med i MP för att sätta miljöfrågan i fokus och samtidigt engagera mig i barnfrågor, jämställdhet, diskriminering, integration och demokratiutveckling. Kort sagt arbeta för dem som behöver en röst som kanske kan höras på områden jag anser solidariskt måste förbättras. Områden som jag fått viktiga erfarenheter om bland annat genom praktik och volontärarbete i FN och Östafrika och som har bäring på både lokal, regional och riksnivå. Jag bor en liten bit utanför Alingsås, i ett mycket naturskönt område med djur och natur helt nära. Min lilla familj består av man och två underbara barn, med ett till på väg vilken dag som helst. När jag inte jobbar på vårt företag, som sysslar med miljövanlig färgborttagning, eller håller på med politik i olika former, så tycker jag om att vara med min familj, mina vänner, vara ute på olika aktiviteter och bara vara hemma och läsa, greja och laga mat.

KATEGORI

Energi, klimat, kommunfullmäktige