29 juni 2015

Almedalen 2015

Nu har politikerveckan börjat för mig också. Rivstart med morgonens seminarium om företagens kompetensbehov och hur vi ska lösa det i framtiden. Nedan är resten av veckans seminarier för min del. Däremellan blir det också många intressanta samtal om upphandling, utvecklad svensk konkurrenskraft och mycket mer.  Jag vill såklart slå ett extra slag för MPs ekonomiska seminarium på torsdag kl. 13.15 som ska handla om hur vi kan underlätta för den cirkulära ekonomin att växa och utvecklas. Hoppas vi ses där. 

Måndag 29/6

10.30-11.00 Förhör en direktör: Behövs privat driven äldreomsorg för en modern välfärd? 

Arrangör: Vårdföretagarna
, Plats: Almegas tält, Wisby Strand

Politiker från S och MP frågar ut ledare för några av de största omsorgsföretagen i Sverige. Den bärande frågan är: behövs privat drivna och riskkapitalägda företag inom äldreomsorgen för att vi ska kunna upprätthålla en bra och modern välfärd?

16.00-17.30 Är det offentliga Sverige redo att låta investerare vara med och finansiera nya samhällslösningar?  

Arrangör: Fryshuset
, Plats: Donnerska huset, trädgården, Hamngatan 5

Vi har antagit utmaningen att pröva så kallade Social Impact Bonds i en svensk kontext. Metoden syftar till att hitta nya finansiella lösningar på samhällsutmaningar, men är det möjligt att använda termer som investering och avkastning i det offentliga rummet och är Sverige moget för det?
Tisdagen 30/6

10.00-10.45 Hinder för jobbskapande – regler, kostnader och brist på kompetens 

Arrangör:  Företagarna
, Plats: Hästgatan 2, Företagarnas lokal

De senaste 20 åren har 4 av 5 jobb i Sverige skapats i småföretag. Samhällsutvecklingen gör småföretag ännu viktigare i framtiden. Men företagare brottas med höga kostnader och krångliga regler när de vill anställa. Samtidigt har de svårt att hitta rätt kompetens. Hur vill politikerna lösa det?

Onsdagen 1/7

08.00-09.30 Hållbar upphandling – finns politiskt mod att gå från vision till vardag?

Arrangör: Cottover – New Wave Group
, Plats: Länsstyrelsens nedre trädgård, Korsgatan 4

När ska det offentliga Sverige bestämma sig för att driva hållbar utveckling genom sin upphandling? Hur kommer det nya EU-direktivet att påverka agendan? En rad exempel på möjligheter och hinder lyfts fram, exempelvis från textilindustrin, där utmaningarna är stora.
15.00-16.00 iRåd – framtidens pensionsrådgivning 

Arrangör: Söderberg & partners, Plats: Strandvägen, H539

I år kommer Söderberg & Partners att genomföra liverådgivning på plats för besökare och intressenter i Almedalen. Vår rådgivningstjänst, iRåd, riktar sig till anställda med avtalspension. Tjänsten är webbaserad och kompletteras med rådgivningsmöten i grupp. Det unika med iRåd är att vi kan erbjuda pedagogiskt och kostnadseffektiv rådgivning med mycket hög kvalitet till samtliga anställda, vilket tidigare har varit någonting som erbjuds endast till anställda med höga löner. iRåd möjliggör kort och gott rådgivning med hög kvalitet till samtliga anställda. Vi tror att det här är framtidens rådgivning!


Torsdagen 2/7
07.00-08.00 Frukostseminarium: Jag vill veta 

Arrangör: Gröna bilister
, Plats: Sjölunds bakgård

Jag vill veta – Vad krävs för att få till en klimat- och ursprungsmärkning av drivmedel? Vi kan läsa på fiskpaketet i frysdisken var torsken är fångad. Vi kan se på förpackningen om kaffet är kravmärkt eller inte. Men på macken finns oftast ingen information om varifrån drivmedlen kommer och vilken klimatpåverkan de har. Just nu vill säkert en och annan undvika bensin tillverkad av rysk olja, men vi ges inte chansen att utöva vår konsumentmakt. Nu har flera enskilda bolag gått före och börja märka sina drivmedel vid pumpen. Men vad krävs från politiska håll? Kom och lyssna på vad representanter från drivmedelsbolagen och politiker har att säga om saken.
11.00-12.00 Varför beskattar vi Spara och subventionerar Slösa? 

Arrangör: Skandia
, Plats: Almedalens bed and breakfast, Tage Cervins gata 3B, Skandias trädgård

Hög bostadsbelåning. Negativ reporänta. Längre livslängd. I ett läge där sparande är viktigare än någonsin lånar allt fler mer till sitt boende. Samtidigt höjs skatten på sparande medan lånande fortsätter att skattemässigt gynnas genom ränteavdragen. Vad får det för konsekvenser för svensk ekonomi?
13.45-14.45 Miljöpartiets ekonomiska seminarium 

Arrangör: Miljöpartiet de gröna
, Plats: Wisby Strand Congress & Event, Donnersgatan 2

Politik för ekologiskt hållbara affärsmodeller. Hur kan det hållbara också bli lönsamt? Den frågan ställer sig allt fler företagsledare i takt med att klimatförändring, resursbrist och miljöproblem ökar trycket på näringslivet.
Fredagen 3/7

9.30-10.45 Räntebesked från Riksbanken 

Arrangör: Almega, Riksbanken

Plats: Almegas tält, Strandvägen 4
Penningpolitiken har betydelse för såväl den kommande avtalsrörelsen 2016 som för inflationsutsikterna, svensk ekonomi och tillväxt. Förste vice riksbankschef redogör för räntebeslutet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Om janinealmericson

Jag är Janine Alm Ericson, en grön politiker som brinner för miljön och rättvisa. Jag gick med i MP för att sätta miljöfrågan i fokus och samtidigt engagera mig i barnfrågor, jämställdhet, diskriminering, integration och demokratiutveckling. Kort sagt arbeta för dem som behöver en röst som kanske kan höras på områden jag anser solidariskt måste förbättras. Områden som jag fått viktiga erfarenheter om bland annat genom praktik och volontärarbete i FN och Östafrika och som har bäring på både lokal, regional och riksnivå. Jag bor en liten bit utanför Alingsås, i ett mycket naturskönt område med djur och natur helt nära. Min lilla familj består av man och två underbara barn, med ett till på väg vilken dag som helst. När jag inte jobbar på vårt företag, som sysslar med miljövanlig färgborttagning, eller håller på med politik i olika former, så tycker jag om att vara med min familj, mina vänner, vara ute på olika aktiviteter och bara vara hemma och läsa, greja och laga mat.

KATEGORI

Uncategorized