Det har varit en kall vår. Temperaturen ville inte stiga till behagliga nivåer och i samhällsdebatten kändes det om möjligt ännu närmare nollstrecket. Parti efter parti har lagt fram förslag som ska begränsa människors frihet och som tycks tro att om vi slipper se fattigdomen i form av tiggarna, så finns den inte. Men tyvärr försvinner inte samhällsutmaningarna för att vi förbjuder dem. Tänk vad enkelt det vore. Vi förbjuder bara klimatförändringarna, dåliga resultat i skolan, arbetslöshet, ojämställdhet och allt annat som är dåligt, så kan vi leva lyckliga i alla våra dagar. 

Men det som krävs är politisk vilja och aktiva insatser för att komma tillrätta med problemen. Med Miljöpartiet i regeringen får vi båda. Vår vilja att driva en kraftfull politik för klimatet och minskade klyftor mellan människor har funnits med ända sedan starten. Att vi nu är med i regeringen och därmed fullt ut är med och utformar lösningar på problemen är helt nytt och kommer ge resultat. I kommuner och landsting har det däremot förekommit länge, så vi har lång erfarenhet att falla tillbaka på, när det ibland känns som att allt tar för lång tid. Vi vill ju ha resultat nu. Men det tar tid att vända en utveckling som alltför länge gått åt fel håll. Den borgerliga regeringens åtta år vid makten har inte gett önskat resultat vare sig det gäller miljömål, skolresultat, investeringar i bostäder och järnväg eller arbetslösheten. Men idag gick den första rödgröna budgeten igenom i riksdagen och vi kan börja se resultatet av maktskiftet i september. 

I regeringens budget ligger fokus på att skapa en bättre framtid för de unga. Vi prioriterar klimatet, skolan och jobben snarare än skattesänkningar och gör stora satsningar på tågunderhåll, för att tågen ska gå i tid och bostäder, så att alla har någonstans att bo. Vi ger klimatstöd till kommunerna och stöder klimatsmart byggande. Vi ökar skyddet av skog och hav, låter mer gödsel bli till biogas och vi ökar miljöskatternas styrande effekt. Deras andel av BNP har minskat stadigt sedan 2010. När det gäller skolan så ser vi nu till att det blir fler pedagoger på lågstadiet, gör läraryrket mer attraktivt och utformar stödet så att alla skolor ska vara bra skolor. 

Det är en budget för hållbarhet och framtidstro i hela landet. Att använda den ekonomiska politiken rätt är avgörande. Vi måste styra alla samhällets resurser mot hållbarhet, och det är en stor utmaning. Vi har länge varit fast i ohållbara strukturer som är svåra att bryta. Men det måste vara lätt att göra det som är mest miljö- och klimatsmart, liksom det som minskar klyftorna mellan de som har och de som är utan. Den här regeringen vill gynna ekonomisk utveckling inom de ramar som naturen ger och har en budget som är tydligt för barnens framtid och för naturens. Nu är det dags för en varmare politik. Summer is coming.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Om janinealmericson

Jag är Janine Alm Ericson, en grön politiker som brinner för miljön och rättvisa. Jag gick med i MP för att sätta miljöfrågan i fokus och samtidigt engagera mig i barnfrågor, jämställdhet, diskriminering, integration och demokratiutveckling. Kort sagt arbeta för dem som behöver en röst som kanske kan höras på områden jag anser solidariskt måste förbättras. Områden som jag fått viktiga erfarenheter om bland annat genom praktik och volontärarbete i FN och Östafrika och som har bäring på både lokal, regional och riksnivå. Jag bor en liten bit utanför Alingsås, i ett mycket naturskönt område med djur och natur helt nära. Min lilla familj består av man och två underbara barn, med ett till på väg vilken dag som helst. När jag inte jobbar på vårt företag, som sysslar med miljövanlig färgborttagning, eller håller på med politik i olika former, så tycker jag om att vara med min familj, mina vänner, vara ute på olika aktiviteter och bara vara hemma och läsa, greja och laga mat.

KATEGORI

Uncategorized