Onsdagen den 3 december fälldes regeringens budget och statsministern ska utlysa extra val. Under tiden kommer Sverige att styras med Alliansens budget. Det innebär att en rad viktiga satsningar inte blir av. Det kommer att märkas i vardagen för invånarna i alla Sveriges kommuner.

Barn som går i skolan och förskolan drabbas. Regeringen strävar efter en skola som har tid för varje elev, och där lärare får vara just lärare. Med regeringens budgetförslag hade kommunen fått pengar för att stärka kvaliteten i skolan och förskolan, genom bland annat ökad bemanning och höjda lärarlöner. Nu brinner dessa viktiga satsningar inne.

Viktiga miljö- och klimatsatsningar drabbas. För att klara klimatutmaningen måste vi jobba på alla nivåer i samhället. Kommunerna har en nyckelroll att spela, till exempel genom att samla in matavfall för att göra biogas, bygga ut förnybar fjärrvärme eller anlägga nya cykelbanor. Med regeringens budgetförslag hade det funnits pengar att söka för de kommuner som ville satsa på att minska sin klimatpåverkan och bygga ny kollektivtrafik. Nu blir det inga sådana pengar, vilket innebär att viktiga satsningar skjuts på framtiden.

Ensamstående föräldrar, arbetslösa och sjuka drabbas. Alliansens försämringar i trygghetssystemen har inneburit att allt fler tvingats söka försörjningsstöd, i dagligt tal socialbidrag. Med regeringens budgetförslag hade det blivit förbättringar i sjukförsäkringen och a-kassan och höjt underhållsstöd. Det skulle ha gjort stor skillnad i vardagen för många människor. För kommunerna hade det inneburit lägre kostnader för socialtjänsten och mer pengar till annan viktig verksamhet.

Pensionärerna går miste om en skattesänkning, och äldreomsorgen går miste om en särskild satsning på två miljarder kronor för att öka bemanningen. Personalen inom äldreomsorgen drar idag ett tungt lass. Med regeringens budgetförslag hade kommunerna kunnat anställa många fler och på så vis ge dessa välfärdens hjältar möjlighet att lägga mer tid på varje äldre.

Valet i mars står mellan en regering som vill göra något åt problemen med hög arbetslöshet, sjunkande skolresultat och ökande miljöförstöring å ena sidan, och en opposition som vill fortsätta sänka skatterna och öka orättvisorna i samhället å andra sidan. Miljöpartiet de gröna uppstod ur rörelser för miljö, solidaritet, jämställdhet och fred. Vi är ett politiskt alternativ för alla som erkänner de utmaningar som mänskligheten står inför och som vill möta dem med aktiv politik som gör skillnad i människors vardag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Om janinealmericson

Jag är Janine Alm Ericson, en grön politiker som brinner för miljön och rättvisa. Jag gick med i MP för att sätta miljöfrågan i fokus och samtidigt engagera mig i barnfrågor, jämställdhet, diskriminering, integration och demokratiutveckling. Kort sagt arbeta för dem som behöver en röst som kanske kan höras på områden jag anser solidariskt måste förbättras. Områden som jag fått viktiga erfarenheter om bland annat genom praktik och volontärarbete i FN och Östafrika och som har bäring på både lokal, regional och riksnivå. Jag bor en liten bit utanför Alingsås, i ett mycket naturskönt område med djur och natur helt nära. Min lilla familj består av man och två underbara barn, med ett till på väg vilken dag som helst. När jag inte jobbar på vårt företag, som sysslar med miljövanlig färgborttagning, eller håller på med politik i olika former, så tycker jag om att vara med min familj, mina vänner, vara ute på olika aktiviteter och bara vara hemma och läsa, greja och laga mat.

KATEGORI

Uncategorized