22 september 2012

Framåt, uppåt!

En text som visst inte kom ut när jag skrev den. Förutom att sensommaren nu övergått i tidig höst är det samma känsla som gäller. Så, jag lägger ut den nu istället. /Janine

Ny termin, ny vecka, nya utmaningar. En mycket vacker sensommardag och det är skönt att vara tillbaka på jobbet och i politiken igen. Uppstartsmöten som inspirerar och massor av bra ideer som kommer fram gör att det känns spännande att anta utmaningarna som väntar. Att säkra framtiden, det är den största utmaningen. Att hitta ett systemtänk som inkluderar alla dimensioner. Utan ekologisk hållbarhet, inte heller social eller ekonomisk på lång sikt.

Den ekonomiska dimensionen är den enklaste. Att få plus och minus att gå ihop, helst med lite marginal. Ändå är det denna dimension av hållbarhetsbegreppet vi diskuterar allra mest. Missförstå mig inte. Ekonmin är viktig och sätter de yttre ramar vi har att verka inom. Men det är just det. Yttre ramar att fylla med innehåll för social och ekologisk hållbarhet. Det är vad vi gör med varje skattekrona vi får in som är det avgörande. Att vi satsar våra resurser helt rätt för att möta våra behov i framtiden.

De sociala behoven ökar. Och då är det inte bara försämrade villkor för sjuka och svaga jag tänker på. Utbildningsnivån sjunker, barn och ungdomar får ingen framtidstro och toleransen mot sådana som inte tänker som man själv minskar stadigt. Denna trend måste brytas om vi inte vill ha ett samhälle som bryts isär. Och det är allas vårt ansvar.

Till sist kommer vi till miljöfrågorna som är förutsättningen för allt. Utan dricksvatten, mat att äta och energi för att kunna värma och transportera oss, finns inga förutsättningar för liv. Här måste vi lära oss att se allt i ett sammanhang. Politiken om skogen, ängarna, stadsbyggnadsfrågor hänger ihop. Då får vi också positiva effekter av vartannat. Mycket finns kvara att göra men vi kommer en liten bit varje dag. Framåt, uppåt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Om janinealmericson

Jag är Janine Alm Ericson, en grön politiker som brinner för miljön och rättvisa. Jag gick med i MP för att sätta miljöfrågan i fokus och samtidigt engagera mig i barnfrågor, jämställdhet, diskriminering, integration och demokratiutveckling. Kort sagt arbeta för dem som behöver en röst som kanske kan höras på områden jag anser solidariskt måste förbättras. Områden som jag fått viktiga erfarenheter om bland annat genom praktik och volontärarbete i FN och Östafrika och som har bäring på både lokal, regional och riksnivå. Jag bor en liten bit utanför Alingsås, i ett mycket naturskönt område med djur och natur helt nära. Min lilla familj består av man och två underbara barn, med ett till på väg vilken dag som helst. När jag inte jobbar på vårt företag, som sysslar med miljövanlig färgborttagning, eller håller på med politik i olika former, så tycker jag om att vara med min familj, mina vänner, vara ute på olika aktiviteter och bara vara hemma och läsa, greja och laga mat.

KATEGORI

betraktelser, klimat