Metro hade i veckan en artikel som talar om att fler barn i världen överlever. Det är en glädjande nyhet. Speciellt om det är en trend vars naturliga avslut blir att vi lyckas bekämpa anledningarna till att så många barn i världen dör innan 5 års ålder. Men det är fortfarande 19 000 barn som dör varje dag i undernäring, lunginflammation, diarreer och malaria.

Idag finns kunskapen och medicinerna för att drastiskt minska barnadödligheten. I flera utvecklingsländer har det minskat och statistiken visar att landets ekonomi inte behöver vara ett hinder. Det viktigaste är att viljan finns och att det inte pågår en konlikt inom landet eller med ett annat land.

Alla vuxna måste sluta acceptera att barn dör i sjukdommar som enkelt går att förhindra. Mer satsningar på mödra- och barnhälsovård samtidigt som man satsar på mer jämlika samhällen är ett första steg att ta för de länder som ligger långt efter. Om den gamla devisen om att demokratier inte krigar med varandra fortfarande gäller, så är dessutom demokratiutveckling centralt för att förhindra att så många barn dör.

Sveriges roll är att stötta med resurser, både för kunskapsspridning om bra, enkla sätt att öka överlevnaden men även ekonomiskt i olika projekt som arbetar nära människorna.

Sverige måste i sin utrikes- och biståndspolitik ha mod att stå upp för människorna som annars saknar röst. De fattiga och förtryckta, utsatta för konfliker som härjar om mark där de bor men inte har något inflytande över.

Detta kräver ett målmedvetet, sammahängande arbete där man ser att demokrati och en jämnare fördelningar av resurser också kan minska barnadödligheten. Och bara det borde vara ett fokusmål i sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Om janinealmericson

Jag är Janine Alm Ericson, en grön politiker som brinner för miljön och rättvisa. Jag gick med i MP för att sätta miljöfrågan i fokus och samtidigt engagera mig i barnfrågor, jämställdhet, diskriminering, integration och demokratiutveckling. Kort sagt arbeta för dem som behöver en röst som kanske kan höras på områden jag anser solidariskt måste förbättras. Områden som jag fått viktiga erfarenheter om bland annat genom praktik och volontärarbete i FN och Östafrika och som har bäring på både lokal, regional och riksnivå. Jag bor en liten bit utanför Alingsås, i ett mycket naturskönt område med djur och natur helt nära. Min lilla familj består av man och två underbara barn, med ett till på väg vilken dag som helst. När jag inte jobbar på vårt företag, som sysslar med miljövanlig färgborttagning, eller håller på med politik i olika former, så tycker jag om att vara med min familj, mina vänner, vara ute på olika aktiviteter och bara vara hemma och läsa, greja och laga mat.

KATEGORI

Uncategorized