Fler barn överlever men vi måste jobba hårdare
Metro hade i veckan en artikel som talar om att fler barn i världen överlever. Det är en glädjande nyhet. Speciellt om det är en trend vars naturliga avslut blir att vi lyckas bekämpa anledningarna till att så många barn i världen dör innan 5 års ålder. Men det är fortfarande 19 000 barn som dör varje dag i undernäring, lunginflammation, diarreer och malaria.
Idag finns kunskapen och medicinerna för att drastiskt minska barnadödligheten. I flera utvecklingsländer har det minskat och statistiken visar att landets ekonomi inte behöver vara ett hinder. Det viktigaste är att viljan finns och att det inte pågår en konlikt inom landet eller med ett annat land.
Alla vuxna måste sluta acceptera att barn dör i sjukdommar som enkelt går att förhindra. Mer satsningar på mödra- och barnhälsovård samtidigt som man satsar på mer jämlika samhällen är ett första steg att ta för de länder som ligger långt efter. Om den gamla devisen om att demokratier inte krigar med varandra fortfarande gäller, så är dessutom demokratiutveckling centralt för att förhindra att så många barn dör.
Sveriges roll är att stötta med resurser, både för kunskapsspridning om bra, enkla sätt att öka överlevnaden men även ekonomiskt i olika projekt som arbetar nära människorna.
Sverige måste i sin utrikes- och biståndspolitik ha mod att stå upp för människorna som annars saknar röst. De fattiga och förtryckta, utsatta för konfliker som härjar om mark där de bor men inte har något inflytande över.
Detta kräver ett målmedvetet, sammahängande arbete där man ser att demokrati och en jämnare fördelningar av resurser också kan minska barnadödligheten. Och bara det borde vara ett fokusmål i sig.