Sitter och funderar på hur man bäst kommer framåt i klimatfrågan och andra frågor vi driver, i alla de olika politiska forum där vi befinner oss. Att det är svårt för att det inte alltid känns som att grundvärderingarna kommer fram i det dagliga beslutsfattandet tillräckligt ofta och att det får mig att tvivla på min målmedvetenhet ibland. Att jag inte är tillräckligt klimatradikal till exempel. Sedan inser jag å andra sidan att jag faktiskt har med mina gröna grundvärderingar hela tiden och plötsligt känns det lite enklare igen. Att man faktiskt kan vara klimatradikal i tanke men pragmatisk i handling och att det är så vi gröna ofta jobbar.

Ta kärnkraften som exempel. Vi vet att vi vill avskaffa kärnkraften. Det är målet och som målbild finns inget annat att diskutera. Men sedan ser vi ju också verkligheten. Vi vill inte lägga ned kärnkraften med omedelbar verkan och lämna vare sig invånare eller industri i sticket. Vi vill ju se till att vi energieffektiviserat och ersatt med annan energi först. Alltså att vara pragmatisk och lösningsinriktad. Att tillsätta en utredning för att säkerställa att det finns tillräckligt med energi till industrin är bra. Vi vet att det går att avveckla på ett ansvarsfullt sätt och därför är utredning ett steg på vägen, om det gör att socialdemokraterna vågar gå med på avveckling. Vårt mål är fortfarande fast men man måste vara öppen för vägar att komma dit på ett hållbart sätt, på alla plan. Alltså pragmatism. Men man får inte tro att saker sker av sig självt. Det krävs en klimatradikal i botten, som hela tiden lyfter frågan.

Men det är skönt att det går att kombinera…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Om janinealmericson

Jag är Janine Alm Ericson, en grön politiker som brinner för miljön och rättvisa. Jag gick med i MP för att sätta miljöfrågan i fokus och samtidigt engagera mig i barnfrågor, jämställdhet, diskriminering, integration och demokratiutveckling. Kort sagt arbeta för dem som behöver en röst som kanske kan höras på områden jag anser solidariskt måste förbättras. Områden som jag fått viktiga erfarenheter om bland annat genom praktik och volontärarbete i FN och Östafrika och som har bäring på både lokal, regional och riksnivå. Jag bor en liten bit utanför Alingsås, i ett mycket naturskönt område med djur och natur helt nära. Min lilla familj består av man och två underbara barn, med ett till på väg vilken dag som helst. När jag inte jobbar på vårt företag, som sysslar med miljövanlig färgborttagning, eller håller på med politik i olika former, så tycker jag om att vara med min familj, mina vänner, vara ute på olika aktiviteter och bara vara hemma och läsa, greja och laga mat.

KATEGORI

betraktelser