23 maj 2011

Måndag morgon

Påväg i propellerplan till Lilleström i Norge för tre dagars budgetberedning och fastställande av nya mål för Alingsås kommun. Jag hade hellre åkt tåg. Jag älskar verkligen att resa så. Man kan jobba eller göra annat under tiden, man ser landskapet och städerna man passerar och hinner liksom med. Men det är ju ännu inte jag som bestämmer, varken resmål eller färdsätt, men det säger en del om hur miljötänket genomsyrar kommunledningens verksamhet…

Dagen efter kongressen i Karlstad är slut har jag också vissa funderingar på vad som har debatterats, vilka val vi gjort och den inspiration jag fått att fortsätta arbeta med olika politiska frågor. Om vi börjar med debatterna så är skolfrågan den svåraste och mest genomgripande. Att vi har en bra skola för våra barn är avgörande för vår fortsatta välfärd. Alla barn ska också ha rätt till lika förutsättningar och få den hjälp och det stöd de behöver. Och det är här jag kan känna att debatten hamnar snett. När vi debatterar om friskolor ska få vara vinstdrivande eller inte är vi inte vid pudelns kärna direkt. För mig är det om barnen får lika möjligheter att utvecklas både vad gäller sitt lärande och som hel individ i samhället. Jag är tveksam till att barnen får det i dagens Sverige, med alla möjliga varianter på skolor. För mig personligen är det inget problem, jag kan välja en bra skola till mina barn, för jag är en aktiv samhällsmedborgare med intresse och engagemang. Men alla är inte det och jag skulle i denna frågan vilja slippa välja. Jag gillar närmast principen. Men det förutsätter att vi satsar lika mycket på varje skola, inte i pengar utan att alla barn ska ha samma grundförutsättningar. I Alingsås leder också skolvalet till ökad trafik för att föräldrar kör runt med barn som annars kunde cyklat eller gått till skolan. En allt viktigare folkhälsofråga är barn som är alltför stillasittande så även när det gäller friskolor, vinter eller inte, så måste vi lyfta blicken. Jag är inte färdig med mina tankar på skolområdet ännu, men jag tror och tycker att vi borde diskutera denna frågan mer och i ett bredare perspektiv. Att lyssna på lärarförbundet kanske vore ett första steg?

När det gäller valen av språkrör och partisekreterare kan jag bara som många andra gratulera oss. Alla är peppade och beredda på den utmanande uppgiften. Jag gillar att Anders direkt startade upp en partisekreterarblogg. Ska bli roligt att följa!

Att vara på kongress är också att bli inspirerad. Energi- och klimatfrågorna måste börja tas på allvar av en större del av befolkningen. Hur ska vi nå ut?

Den biologiska mångfalden måste säkerställas och vi måste sluta tycka att det är ok att utplåna livsmiljöer för olika arter, vare sig det gäller regnskogar eller ett mindre kärr med skyddsvärda salamandrar bara för att motorvägen måste gå just där. Jag kan inte släppa tanken på det faktum att om bina dör ut (och de minskar nu i snabb takt) så kan vi inte producera mat i någon större utsträckning och får massdöd inom fyra år. Hur ska vi nå ut?

Jämställdheten måste också få fortsätta förbättras. Ny forskning visar kontinuerligt att bättre jämställdhet ger bättre samhällen med mer välmående individer. Såväl kvinnor, som män och barn. Hur ska vi nå ut? Det är ju så jämställt nu…

Så, mer att jobba för. Dags att sätta igång på allvar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Om janinealmericson

Jag är Janine Alm Ericson, en grön politiker som brinner för miljön och rättvisa. Jag gick med i MP för att sätta miljöfrågan i fokus och samtidigt engagera mig i barnfrågor, jämställdhet, diskriminering, integration och demokratiutveckling. Kort sagt arbeta för dem som behöver en röst som kanske kan höras på områden jag anser solidariskt måste förbättras. Områden som jag fått viktiga erfarenheter om bland annat genom praktik och volontärarbete i FN och Östafrika och som har bäring på både lokal, regional och riksnivå. Jag bor en liten bit utanför Alingsås, i ett mycket naturskönt område med djur och natur helt nära. Min lilla familj består av man och två underbara barn, med ett till på väg vilken dag som helst. När jag inte jobbar på vårt företag, som sysslar med miljövanlig färgborttagning, eller håller på med politik i olika former, så tycker jag om att vara med min familj, mina vänner, vara ute på olika aktiviteter och bara vara hemma och läsa, greja och laga mat.

KATEGORI

Uncategorized