Blogginlägg AT-Demokrati
Nu i valrörelsen har Alingsåstidning haft politikerbloggar, där de sista publiseras nu i veckan. För några veckor sedan skrev jag MPs andra inlägg; om våra förslag för förbättrad lokal demokrati. Nedan följer den texten. Kommentera och fråga gärna om det är något ni vill att jag ska gå in djupare på.
Även demokratin måste moderniseras!
Jag läser inläggen från Alliansens lokala företrädare i Alingsås. Man lovar mycket. Bland annat vill kristdemokraterna ha ett Alingsås där medborgarna bestämmer mer och moderaterna säger sig lyssna på vad människor tycker. Då undrar jag i mitt stilla sinne varför dessa partier ständigt röstar emot våra förslag att förbättra den demokratiska processen i den politiska verksamheten?
Demokrati är en styrelseform som visat sig vara den allra bästa man hittat på hittills. Men den har inte sett likadan ut alltid och den ser inte likadan ut i alla länder. Olika valsystem ger olika effekter. Som jag ser det är vårt proportionella det bästa av alla. Så många som möjligt får komma till tals, vi får en bra blandning och ett gott debattklimat. Men, det går att få det ännu bättre. Man kan till exempel börja släppa in medborgare som inte är invalda i olika församlingar att engagera sig i frågor; OCH FÅ GEHÖR HOS POLITIKERNA! Olika förslag i denna riktning är öppna nämndmöten, medborgardialog i stora, viktiga frågor och deltagande budget, där alla som vill får vara med och bestämma vilka investeringar man ska prioritera.
I Alingsås har vi den gångna mandatperioden istället sett ett flertal exempel där man inte lyssnat på sina engagerade kommuninvånare utan redan bestämt och bara kört sitt race. Talande exempel på detta är Träden i Nolhagaparken och byggandet av en väg för närmare 3 miljoner. Hade vi haft deltagande budget så hade nog andra vägar varit mer prioriterade. Stängningen av Museet är ett annat exempel på när man inte vill ha en engagerad allmänhet utan tror att man själv vet bäst, trots mycket starka protester. Mitt sista exempel är bergtäkten i Hemsjö. Hur tänker man där? Hade vi haft öppna nämndmöten så hade de som kämpar för sitt museum och sin bygd kunnat gå och lyssna och därmed fått reda på det.
Att vara politiker handlar om att förvalta det förtroende man fått. Att då inte vilja ha sina väljare i rummet när man fattar beslut tycker jag känns väldigt konstigt. Vi i Miljöpartiet vill fortsätta arbeta för öppna nämndmöten, medborgardialog och deltagande budget som exempel på en mer bärkraftig demokrati. En demokrati som inte bara utövas vart fjärde år utan en som är ständigt pågående i människors liv och som gör att de känner att de kan påverka sin vardag och sin omgivning.